Att tänka på innan man skaffar en Ovcharka
Tyvärr händer det att personer som har skaffat någon typ av ocharka kontaktar oss i Svenska Ovcharka Klubben när man får problem med sin hund. För det mesta rör det sig om Kaukasisk ovcharka eller korsningar med Kaukasik inblandad.
När man skall skaffa en ovcharka är det ännu mer viktigt att ta reda på så mycket man kan om den hund som man tänker att skaffa. Det är lätt att falla för en liten söt valp på ett kort eller uppgifter från en uppfödare som man aldrig träffar i verkligen.
Ovcharkaklubbens styrelsen medlemmar har minst 16 års vana av klubbens olika raser och kommer här med en del olika råd så att ditt hundköp skall bli så bra som möjligt.
En ovcharka är en hund som oftast lever länge, 12–15 år är inte ovanligt. Detta är viktigt att tänka på då den förhoppningsvis skall bli din kompanjon en lång tid framöver.
Ovcharkan är en utpräglad flockhund, den sätter alltid sin flock främst och är närmast alltid lojal mot sin herre. För att komma dit krävs det en hel del arbete. Man bör också tänka på det om man har barn, speciellt små. Inte så säkert att den accepterar att mor/farföräldrar hälsar på.
Var börjar man?
Vad skall man börja med om man vill skaffa en ovcharka?
En bra sak är att börja läsa om rasen som man är intresserad av. Och tänka på följande:
- Vad skall ja ha den till?
Skall den vara som vakthund, boskapsvaktare eller sällskapshund. - Vilken av raserna passar mig bäst?
– Centralasiatisk ovcharka är en boskapsvaktare.
– Kaukasisk ovcharka är mer en vakthund och att vakta flocken.
– Sydrysk ovcharka är en mycket skarp vakt- och vallhund.
– Ciobanesc Romanesc Mioritic är en vakt- och vallhund.
Gemensamt är att de är vana att arbeta på egen hand och ta egna beslut för flockens bästa. - Hur bor jag?
En ovcharka är absolut inte lämplig att ha om man bor i en lägenhet eller inom tätbebyggt område.
En ovcharka vill vara ute på landet och hålla koll på sitt revir. - Har jag verkligen erfarenheten för att ta mig ann den här typen av hund?
En ovcharka är inte en första, andra eller tredjegångs hund.
Ovcharkan är en mycket självtänkande hund som tar egna beslut på gott och ont.
Den är inte heller en brukshund.
Nästa steg
Nästa steg är att hitta en uppfödare av rasen.
Den avel som bedrivs i Sverige är väldigt liten med i princip bara av en uppfödare.
För det mesta får man söka sig utomlands. Där finns det allt från seriösa uppfödare som är anslutna till sitt lands kennelklubb och FCI (Internationella kennelfederationen) till de som säljer via socialmedier och levererar hunden direkt på farstutrappen, förhoppningsvis med korrekta papper.
Vill du ha en hund som verkligen är en renrasig ovcharka måste den ha en exportstamtavla från det landet där den är född. En hund utan stamtavla räknas alltid som en blandrashund.
En registrerad kennel skall alltid leverera en id märkt valp, ett djurpass med nödvändiga stämplar för de vaccinationer som behövs för införsel till Sverige samt en exportstamtavla med ditt namn på som ägare. Detta skall finnas vid leveransen.
Fall inte för vackra bilder och löften på sociala medier, utan ta dig tid att kontakta uppfödaren i första hand på telefon och kanske ett besök för att se på valpen och dennes föräldrar.
Kolla gärna med hanhundsägaren om inte hanen finns hos uppfödaren.
Vi har kommit i kontakt med personer som har hittat små söta gatuhundar som de har tagit hem och som sedan har blivit något helt annat.
En viktig sak är att valpen kommer till dig som tidigt som möjligt vilket innebär att den är minst 15 veckor när den är leveransklar om den kommer från utlandet. I Sverige är gränsen 8 veckor.
Varför är det så viktigt att den kommer så tidigt som möjligt, jo det är för att den så snabbt som möjligt skall komma in och socialisera sig med ”flocken” och den nya miljön.
Glöm inte att registrera din nya vän hos Jordbruksverket och Svenska Kennelklubben.
Till sist
Ovcharkaklubben hjälper gärna dig med att hitta den bästa ovcharkan för dig och de problem som du vill ha hjälp med. Det förutsätter dock att du är blir medlem i Svenska Ovcharka Klubben och på så sätt stöttar vårt arbete.
Vi i styrelsen har en lång erfarenhet av att hitta bra hundar och har också gjort våra misstag och vill inte att du skall göra samma misstag som kanske någon av oss har gjort någon gång.